Moje iskustvo s Roaccutane kapsulama


Famozne Roaccutane kapsule su poznate kao vrhunski lijek za akne s visokom cijenom; onom u markama ali i onom koju uzimaju od samog potrošača. Mislim da su mi prvi put bile propisane u trećem srednjem i doktor je više puta naglasio da ih moram piti na vlastitu odgovornost. Mislim da je čak neki ugovor bio u igri. Naime to su tablete koje imaju opasne nuspojave te mi je rečeno da čak tri godine nakon prestanka uzimanja tih tableta ne bih smjela zatrudnjeti.  
Prije samog početka moje priče o Roaccutane kapsulama moram vam dočarati stanje u kojem se nalazila moja koža i psiha. Bila sam u onim godinama kada je odjednom izgled postao najvažniji i curice su trebale misliti na sve od odjeće, frizure, kilaže, ponašanja do lica. Otkako sam ušla u pubertet imala sam problema s aknama i tada su dosegle najgoru fazu. Cijelo lice mi je bilo upaljeno od potkožnih bubuljica a na obrazima, bradi i oko nosa sam imala i nakupine onih s bijelim čepom koje su bile pune gnoja. Da stvar bude još gora stvorila su mi se dva masna tkiva na obrazu i moj ne baš stručni dermatolog je zakazao operaciju skidanja tog masnog tkiva. Odradio je to klasično skalpelom i ostavio me s 11 konaca u obrazu. Uskoro su se oko tih šavova počele stvarati nove nakupine akni s bijelim čepom i cijela stvar na mom licu je izmakla kontroli. Tada su me napokon roditelji odveli dermatologu u Tuzli Edinu Suljagiću koji je znao što treba raditi, za razliku od mog dotadašnjeg dermatologa koji je samo propisivao kreme svojih sponzora.

Negativne strane - nuspojave

Ono što se meni događalo bile su užasne glavobolje koje su trajale danima. Nije to bila neka normalna glavobolja koju dobijam inače već nešto što više ne mogu ni opisati. Također savjetujem da alkohol izbjegavate u širokom luku ako ste na R-u. Meni je to naglašeno više puta ali nisam se toga pridržavala. Dok sam bila na njima pila sam par puta alkohol i svaki put bih doživjela potpuni blackout. Znači nisam se sjećala skoro pa ničega. I tužna stvar što mi je to ostalo i dan danas. Prije mi se to nikada nije događalo, sada je nešto što se događa skoro svaki put kada pijem alkohol - jednostavno se ne sjećam pola noći. Znam da alkohol nije popularna tema ali stvarno želim naglasiti sve kroz što sam ja prolazila. Od nuspojava sam još neko vrijeme imala osjećaj umora i stalno mi se spavalo. Ta faza je bila povezana s tužnom fazom. Kažem tužnom jer nije bila neka depresivna faza, više kao osjećaj tjeskobe i tuge. I zadnja nuspojava je bila izrazito suha koža lica a pogotovo usana. 

Pozitivne strane

Lice mi se krenulo čistiti već krajem prvog mjeseca uzimanja kapsula a nakon tri mjeseca bilo je potpuno čisto. Koža mi više nije proizvodila sebum u prekomjernoj mjeri već minimalnu količinu. Čak mi se i kosa prestala mastiti. Za mene je taj osjećaj bio čaroban. Nisam mogla vjerovati da je uopće moguće da moje lice bude čisto od akni. Nakon prestanka uzimanja kapsula nisu mi se vratile akne u mjeri u kojoj sam ih prije imala. Dio se naravno vratio ali većina je prošla.  

Tehničke stvari

Prema mom sjećanju jedna kutija je imala 30 kapsula i koštala je oko 60 KM. Pila sam po jednu kapsulu na dan, točno u isto vrijeme. Nisam sigurna od koliko miligrama su bile jer po slikama vidim da postoje od 10 i 20. 

*Slika je preuzeta s Googla iz razloga što nemam vlastitu sliku.

Ako ovo čitate jer su vam propisane Roaccutane kapsule i nećkate se da li ih piti ili ne, tu vam ne mogu pomoći. To je odluka koju sami morate donijeti, kao što je moja bila da ih pijem. Meni su puno pomogle i da se vratim u prošlost sigurno bih opet uradila isto. Akne su jednostavno stalni dio mog života na koji sam se morala naučiti. Prije mi nije padalo na pamet izaći vani bez fasade na licu, a sada sam ih prihvatila. Ono što je najvažnije zavolila sam sebe tako da sada većinu tjedna u biti i provedem bez pudera na licu. Akne nisu stvar kojih se trebate stidjeti i ako se nalazite u stanju gdje mislite da neće nikada biti drugačije uvjeravam vas da griješite. Jako sam zadovoljna trenutnim stanjem u kojem mi se lice nalazi ali ono nije došlo preko noći i moram ga svakodnevno održavati.  

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ili porukom na Facebook stranici. Rado odgovaram na vaše upite i rado ću s vama podijeliti sve što je meni pomoglo! 

Do čitanja :*

Related Articles

1 komentari:

  1. pija san ih dva puta u zivotu i proklinjem dan kad sam cuja za njih.Moje iskustvo je 25g.borbe sa masnom kozom i teskim aknama.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.